כמה פעמים מצאתם את עצמכם אוכלים כשאתם לא ממש רעבים, מנשנשים מכל הבא ליד רק כי משעמם לכם? או אולי חזרתם הביתה  אחרי דייט לא מוצלח וכל מה שבא לכם זה "לאכול משהו". כשיעל הגיעה אלי לפגישה אחד הדברים הראשונים שהיא אמרה לי היה " כשאני מסיימת  את יום העבודה העמוס שלי, כבר בדרך הביתה אני מדמיינת את הפיצה שאוכל. זה לא שלא אכלתי במשרד, אבל איכשהו המחשבה על הפיצה גורמת לי לתחושה של  שמחה. "

מה חשוב לדעת  על אכילה רגשית?

  • אכילה רגשית היא תגובת דחף הנובעת מלחץ ומתח רגשי, והיא פועלת גם כאשר אנחנו לא חווים רעב פיזי

  • בדרך כלל נחוש משיכה למזונות "מנחמים" עתירי פחמימות וקלוריות בעלי ערך תזונתי נמוך

  • אכילה רגשית תוביל אותנו לאכילה "אוטומטית". לפני שנרגיש בכך נמצא את עצמנו עם שקית צ'יפס וחפיסת שוקולד ריקות מבלי שנהיה מודעים או אפילו נהנה ממה שאכלנו

  • אכילה רגשית אינה מספקת תחושת שובע גם כשאנחנו מרגישים מלאים. אנחנו נמשיך לרצות לאכול עוד ועוד עד שנרגיש חוסר נוחות גופנית

  • אכילה רגשית היא כמו כמיהה רגשית שלא יכולה לצאת מהראש. אנחנו עשויים למצוא את עצמנו מתמקדים במרקמים ספציפיים, טעמים מסוימים, ריחות

  • אכילה רגשית בדרך כלל מובילה לתחושות חרטה, אשמה ובושה

  • בדומה למרבית הסימפטומים הרגשיים, אכילה רגשית מושפעת ממספר גורמים ולא מסיבה אחת; סטרס, הימנעות מרגשות כמו כעס, עצב, בדידות, בושה, שעמום או תחושת ריקנות, דפוסי אכילה בילדות, השפעות חברתיות

  • קיימים סימני אזהרה מקדימים לאכילה רגשית

  • הפחתת מתח, שימוש באוכל כהזנה לגוף ולא כדרך לפתרון בעיות וטיפול ברגשות יכולים לסייע במניעת אכילה רגשית

חשוב להבין -  ליהנות מארוחה טובה, ממתקים או לעתים אפילו להרשות לעצמנו ג'אנק פוד אינו בהכרח דבר רע.  יחד עם זאת,  כאשר האכילה היא מנגנון ההתמודדות הרגשי העיקרי שלנו, כאשר הדחף הראשוני הוא לפתוח את המקרר בכל פעם שאנחנו מרגישים לחוצים, כועסים, בודדים, מותשים או משועממים - אנחנו עלולים להיתקע במעגל לא בריא של הדחקה והימנעות מהרגשות האמיתיים שלנו. כך שלמרות שהאכילה עצמה עשויה להרגיש טוב,  הרגשות שדחפו אליה עדיין קיימים.

הדרך שמיינדפולנס מציעה להתמודד עם רעב רגשי מחברת בין טיפוח היכולת והנוכנות לקבל את הרגשות שלנו כפי שהם, גם אם הם פחות נוחים או כואבים כרגע, לבין לימוד מיומנויות המאפשרות קשב פנימי ותשומת לב  לבחירות  המזון שלנו ולהרגלי אכילה.

 

מיינדפולנס – אכילה מודעת

השלבים הראשונים בעבודה שלי עם יעל  עסקו  בעיקר ברגשות עצמם ולא בשינוי הרגלי אכילה. עם הזמן, לאחר שלמדנו להכיר את הטריגרים שהפעילו את דפוסי האכילה, החלה יעל לפתח  מודעות לתחושות ולמחשבות האוטומטיות שעלו בה בכל פעם שהטרגיר הופעל. היא למדה לאזן את הדחף לאכול כשעולה קושי בחייה ושינתה את היחס שלה לאוכל. יתרה מכך, עם הזמן יעל החלה לשים לב כי שינוי יחסה לאוכל הפחית בצורה משמעותית את רמת המתח בגוף, מערכת היחסים עם אמה השתפרה, התנודות החזקות במצבי הרוח התאזנו. יעל למדה להתנהל עם העומס הקיים במקום העבודה ומצאה זמן לשלב תחביבים כחלק משגרת חייה.

 

אכילה מודעת מגשרת בין הקשיים הרגשיים שאנו חווים לבין הדחף האוטומטי לאכול כתגובה לאותם קשיים. כשמערכת היחסים שלנו עם האוכל משתנה, משתנה גם מערכת היחסים עם תחומים נוספים בחיינו. האוכל ודפוסי האכילה  כבר לא מנהלים את אורח חיינו, וכך אנחנו מחזירים לעצמנו את האפשרות לאכול במודעות ומתוך חופש הבחירה. אנחנו לומדים להתמודד עם הקשיים שלנו בחיים ולקבל אותם, משום שהם נמצאים שם וכל פעולה של הימנעות או הכחשה לא תביא להיעלמותם. תחושת החיבור לגוף מתעצמת והיכולת הפנימית להיות קשובים למשאלות הלב הכי עמוקות שלנו הולכת וגדלה.

כיצד משנים את היחס לאוכל ? מהם הצעדים הראשונים לאכילה מודעת? – לחצו כאן כדי להתחיל

דרך מנחם בגין 51, תל אביב יפו, ישראל
נקודת ההתחלה - תרפיה ממוקדת מיינדפולנס
  • Facebook - White Circle